Kafferelaterade frågor
Hur doserar jag ert kaffe?
Att dosera kaffe är svårt att ge en rak bild av då det är många faktorer som spelar in - kanske främst på individuell preferens-nivå. Är man van vid att dricka mörkrost från något av de stora rosterierna i Sverige så skulle jag säga att du kanske ska börja med att ta ett mått extra. Försök då när du dricker identifiera smakerna genom att "skölja" runt kaffet i munnen och sörpla in lite luft samtidigt som du dricker. En kund sa till oss en gång "Det där vanliga kaffet som jag har hemma det dricker jag, detta kaffet smakar jag!" vilket jag tycker är en otroligt bra inställning. Det är en process att lära sig dricka sånt här kaffe och förstår vad man ska leta efter när man är van vid att få en tungt och bittert mörkrost-käftsmäll.
Våga laborera med dosering men generella riktlinjer är 6gram kaffe per 100gram vatten.
Jag brukar brygga presskaffe, kan man göra det med ert kaffe?
Självfallet! Jag har skrivit en liten guide här som du kan läsa igenom.
Har du något bra V60-recept?
Tanken är att jag ska göra ett blogginlägg om det också men här är ett vettigt recept jag själv brukar utgå ifrån.
Steg-för-steg:
Förberedelse:
Placera filtret i din V60 och skölj det noggrant med varmt vatten. Detta tar bort eventuell papperssmak och förvärmer både filter och bryggkärl.
Dosera och mala:
Väg upp 15 g kvalitetsbönor och mala dem medelfint. Kvarnstorleken ska vara lite finare än droppkaffe men inte lika fint som espresso – tänk små, jämna korn i stil med grovt bordssalt.
Bloom (första hällningen):
Häll cirka 30–40 ml vatten över kaffet så att det precis täcker alla malda korn. Låt kaffet ”bloom” i ca 30–45 sekunder. Under denna tid frigörs koldioxid och det gör smaken klarare och sötare.
Huvudbryggningen:
Efter bloomen, fortsätt att hälla resterande vatten i en lugn, cirkulär rörelse. Försök att hälla långsamt och jämnt, undvik att hälla direkt på filtret. Sikta på att vara klar med all vattenhällning vid ca 1:30–1:45 minuter.
Total bryggtid:
Låt kaffet rinna igenom helt. Den totala bryggtiden bör hamna mellan 2:15 och 2:45 minuter. Om det går för snabbt, mala finare nästa gång; om det tar för lång tid, mala något grövre.
Resultat:
Du bör få en balanserad kopp med en ren, klar smakprofil, där kaffets naturliga sötma, syra och arom kommer fram. Justera efter smak genom att ändra mängd kaffe, vatten, malningsgrad eller temperatur. En V60 är flexibel, så experimentera gärna!
Butiksrelaterade frågor
Detta är en valfri beskrivning av verksamheten. Vi älskar produkter som inspirerar och bidrar till en bättre vardag. Detta är en demobutik och alla produktbilder har lånats.
© 2025 Sösdala Kafferosteri – Powered by Quickbutik